Bericht van burgemeester Sandra Korthuis

Burgemeester Sandra Korthuis vertelt in de streekkrant de Veendammer over haar werkzaamheden als burgemeester van de gemeente Veendam. In dit bericht gaat ze in op de grote schare vrijwilligers die in Veendam actief zijn en op alle fronten hun beste krachten geven. Daarnaast feliciteert ze Veendam met de voordracht van de kroonbenoemde burgemeester Annelies Pleyte: “De gemeenteraad heeft haar voorgedragen en ik kan me geen betere burgemeester voor Veendam voorstellen”

Beste inwoners, ondernemers en organisaties, 

Wat hebben we toch een mooie en unieke gemeente Veendam. Dat heb ik de afgelopen maanden weer mogen ervaren. Veendam kent een grote schare vrijwilligers die op alle fronten hun beste krachten geven. Met een aantal van hen heb ik kennis mogen maken. Zo heb ik gesproken met de vrijwilligers die donderdag 6 juni op de stembureaus het mogelijk maakten dat u kon stemmen. Zonder hen zouden de verkiezingen niet mogelijk zijn. Vorige week werd de avondvierdaagse gehouden met de inzet van vele vrijwilligers. Sommige van hen zijn al meer dan 25 jaar verbonden aan de avondvierdaagse.

De Veendammers van het Jaar 2023, de mensen van Stichting Bogdike laten Veendam bruisen met het organiseren van mooie evenementen. Veel vrijwilligers zijn er ook bij Carnavalsvereniging Elk en Ain uit Ommelanderwijk en Zuidwending. Het is mooi om verschillende carnavalsmomenten te mogen meemaken, mogelijk gemaakt door een enthousiaste groep mensen die de festiviteiten organiseren en ondersteunen.

Nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen

Denk ook aan de vrijwilligers van cultuurcentrum vanBeresteyn, die vele werkzaamheden verrichten om de inwoners van Veendam en omstreken van mooie voorstellingen te kunnen laten genieten. Voor het komende theaterseizoen is er weer een prachtig gevarieerd programma samengesteld, met niet te vergeten: de koopavondconcerten op de donderdag.

Ook het Veenkoloniaal Museum kan niet zonder vrijwilligers. Ze zorgen ervoor dat het museum blijft draaien en het erfgoed van de regio behouden blijft. Er zijn twee mooie nieuwe tentoonstellingen die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

Begraafplaats Wildervank

Op de begraafplaats in Wildervank mocht ik kennismaken met de vrijwilligers die oude grafmonumenten schoonmaken en restaureren. Ze hebben eer van hun goede werk. De bijzondere grafmonumenten staan er weer mooi en goed bij, dankzij hun inzet en toewijding.

Lintjesregen 2024

Op 26 april 2024 was de traditionele lintjesregen. Maar liefst zes vrijwilligers mocht ik een Koninklijke onderscheiding uitreiken. Voor de lintjesregen van 2025 kunnen alweer aanvragen worden ingediend. Op de website van de gemeente Veendam vindt u informatie hoe u een aanvraag kunt indienen. Het is best wat werk, maar medewerkers van de gemeente helpen u graag op weg. Het zou mooi zijn als uw nieuwe beoogd burgemeester Annelies Pleyte volgend jaar ook meerdere Koninklijke onderscheidingen kan uitreiken.

Voordracht nieuwe kroonbenoemde burgemeester 

Haar naam heb ik genoemd: Annelies Pleyte. Zij is volgens planning vanaf 9 september de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Veendam. De gemeenteraad heeft haar voorgedragen en ik kan me geen betere burgemeester voor Veendam voorstellen. Vanaf deze plaats feliciteer ik Veendam en wens ik mevrouw Pleyte een hele mooie en goede tijd toe als burgemeester van onze mooie en unieke gemeente. Met zoveel betrokken en toegewijde vrijwilligers in onze gemeente, zal zij ongetwijfeld met open armen worden ontvangen.

Veendam in de internationale schijnwerpers

De afgelopen maanden heeft Veendam bezoek mogen ontvangen uit verschillende werelddelen.  Mary Anne Dove uit Zuid-Afrika was aanwezig bij de onthulling van een informatiepaneel over de omgekomen vliegtuigbemanning in de Tweede Wereldoorlog op de Korte Akkers. Samen met wethouder Henk Jan Schmaal mocht ik een delegatie uit Zuid-Korea ontvangen, die Veendam bezocht in verband met het European Hyperloop Center in Veendam. Gasten uit de Verenigde Staten waren aanwezig bij een bijeenkomst van het bedrijf SHINE, dat in Veendam een fabriek voor medische isotopen wil bouwen. Het college van B en W ontving leerlingen en begeleiders uit het Canadese Kelowna in verband met de uitwisseling van het Winkler Prins college. Alle gasten waren niet alleen enthousiast over wat Veendam te bieden heeft, maar zagen ook de potentie van onze gemeente.

Vakantiemarkten

Nog een paar maanden mag ik uw burgemeester zijn. In de komende (zomer) maanden zal ik mij met hart en ziel inzetten voor Veendam. Laten we met elkaar een mooie zomer beleven met natuurlijk de vakantiemarkten en vele andere activiteiten!

Een fijne en vrolijke zomer gewenst,

Met vriendelijke groet, 

Sandra Korthuis, Burgemeester 

Burgermeester Sandra