2024

 • Aanvraag vergoeding waardedaling bedrijfspand nu ook mogelijk in delen van gemeente Veendam

  Eigenaren van een bedrijfspand of zakelijk object een deel van de gemeente Veendam, en ook in gemeenten Midden-Groningen, delen van de gemeenten Aa en Hunze, Oldambt en Tynaarlo die in het waardedalingsgebied staan kunnen vanaf nu mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding voor de waardedaling van hun pand. Dit kan worden aangevraagd bij Instituut Mijnbouwschade Groningen. Door bevingen als gevolg van gaswinning kan een object minder waard zijn geworden. De regeling is voor eigenaren die op 16 augustus 2012 een bedrijfspand of ander zakelijk object in hun bezit hadden dat in het waardedalingsgebied staat. De vergoeding voor de waardedaling kan oplopen tot maximaal 12% van de WOZ-waarde in de kern van het aardbevingsgebied.

 • Denk mee over de uitgangspunten voor de economische agenda

  10 juli 2024

  Bij de economische agenda is een belangrijke tussentijdse mijlpaal bereikt: de uitgangspunten liggen klaar om er een reactie op te kunnen geven. Alle inwoners van de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen dit doen via de website Stem van provincie Groningen.

 • Gemeente Veendam sluit 2023 af met positief resultaat

  26 juni 2024

  De Jaarstukken 2023 laten zien dat de gemeente Veendam het jaar 2023 afsluit met een positief resultaat van afgerond € 4,6 miljoen. Dit is vooral dankzij incidentele meevallers. De Jaarstukken 2023 worden op maandag 8 juli 2024 behandeld in de gemeenteraad.

 • Restauratie Joods monument in Veendam

  24 juni 2024
 • Bericht van burgemeester Sandra Korthuis

  Burgemeester Sandra Korthuis vertelt in de streekkrant de Veendammer over haar werkzaamheden als burgemeester van de gemeente Veendam. In dit bericht gaat ze in op de grote schare vrijwilligers die in Veendam actief zijn en op alle fronten hun beste krachten geven. Daarnaast feliciteert ze Veendam met de voordracht van de kroonbenoemde burgemeester Annelies Pleyte: “De gemeenteraad heeft haar voorgedragen en ik kan me geen betere burgemeester voor Veendam voorstellen”

 • Groninger gemeenten verlengen afspraak met ministerie over opvang van vluchtelingen

  De tien Groninger gemeenten, waaronder Veendam, hebben de afspraken met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de opvang van vluchtelingen in de provincie met twee jaar verlengd. Dit gebeurt vanuit de provinciale regietafel migratie (PRT). De huidige bestuursovereenkomst gold voor 2023 en 2024 en daaropvolgend zijn er afspraken gemaakt voor 2025 en 2026.

 • Meld uw monument aan voor de Open Monumentendag 2024

  17 juni 2024

  Op zaterdag 14 en zondag 15 september, tijdens de 38ste editie van de Open Monumentendag, openen weer duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek. Ook de gemeente Veendam doet zoals ieder jaar op zaterdag 14 september mee aan dit prachtige initiatief. Tijdens deze dag zijn diverse monumenten in de gemeente te bezoeken.

 • Concept voorkeursalternatief: voorkeur voor een tracé voor het waterstofnetwerk in Groningen

  10 juni 2024

  Vrijdag 7 juni begint een nieuwe periode waarin u kunt reageren op het voorkeurstracé van het waterstofnetwerk in Groningen. Dat is het concept Voorkeursalternatief.

 • Masterplan Oost-Groningen: binnen één generatie naar ‘brede welvaart’

  06 juni 2024

  De gemeente Veendam heeft samen met de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Westerwolde een gezamenlijk Masterplan Oost-Groningen opgesteld voor de ‘brede welvaart’. Het doel is om binnen één generatie de brede welvaart in deze gemeenten te verbeteren en op te trekken tot het landelijke gemiddelde in 2055. Dit is vertaald naar vijf ambities: 1. Kansen om te groeien, 2. Goed bereikbaar, 3. Gezond en gelukkig, 4. Goed wonen, 5. Groen en duurzaam. De ambities en doelstellingen vanuit dit Masterplan worden opgenomen in de sociale agenda, de economische agenda en de verduurzamingsagenda van Nij Begun.

 • Atelier PRO Architekten ontwerpt nieuwe huisvesting gemeente Veendam

  04 juni 2024

  Graag delen wij mee dat de ontwerpende partijen voor de (ver-)nieuwbouw van het gemeentehuis bekend zijn. Na een Europese aanbesteding is Atelier PRO Architekten uit Den Haag als best scorende partij naar voren gekomen. Gezamenlijk met Pieters Bouwtechniek uit Zwolle als constructeur heeft Atelier PRO Architekten de opdracht gegund gekregen voor het ontwerp van de (ver-)nieuwbouw van het gemeentehuis.

 • Onderzoek naar haalbaarheid herinrichting Prins Bernhardlaan

  24 mei 2024

  Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, toegankelijkheid en een aantrekkelijke leefomgeving is de herinrichting van de Prins Bernhardlaan opgenomen in het Mobiliteitsplan 2022 – 2030 van gemeente Veendam. Naast het aanpakken van de weg bestaat ook de wens om het groen en de riolering aan te pakken.

 • Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester gemeente Veendam

  22 mei 2024

  Annelies Pleyte is door de gemeenteraad van Veendam voorgedragen als nieuwe kroonbenoemde burgemeester. De voorzitter van de vertrouwenscommissie heeft dit bekend gemaakt in een bijzondere openbare raadsvergadering op woensdag 22 mei 2024. Mevrouw Pleyte was onder andere directeur Sport bij het ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS) en Directeur Den Haag bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Daarnaast heeft ze veel ervaring opgedaan als politiek adviseur in de landelijke politiek.

 • Aanvragen Koninklijke onderscheiding

  22 mei 2024

  Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient? Dan is nu het moment om die persoon voor te dragen via de gemeente. Dit kan nog tot 15 augustus 2024.

 • Voordracht nieuwe kroonbenoemde burgemeester Veendam op 22 mei 2024

  17 mei 2024

  Op woensdag 22 mei 2024 wordt bekend wie de gemeenteraad voordraagt als nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Veendam. De voorzitter van de vertrouwenscommissie maakt de naam bekend in een bijzondere openbare raadsvergadering. Deze vergadering is aansluitend aan de besloten raadsvergadering, waarin er gestemd wordt over twee kandidaten.

 • Aanwijzing gebieden alcoholverbod

  16 mei 2024

  De gemeente Veendam wil een prettige en veilige leefomgeving bieden aan haar inwoners. Het nuttigen van alcohol op straat levert in sommige gebieden overlast. Het gaat dan om schreeuwen, lastig vallen van passanten en buurtbewoners, vervuiling en soms geweld.

 • Word jij buurtbemiddelaar van de gemeenten Veendam en Oldambt?

  15 mei 2024

  Ben jij een bruggenbouwer, een luisterend oor en een probleemoplosser? Dan zoeken wij jou!

 • Gewijzigde huisvuilinzameling tijdens de komende feestdagen

  15 mei 2024

  In verband met de komende feestdagen wijzigt de huisvuilinzameling in de gemeente Veendam. Wilt u de container om 7.30 uur aanbieden?

 • Controle vaarregels op het Langebosschemeer

  14 mei 2024

  Het vaarseizoen is begonnen. Het Langebosschemeer in Wildervank is een prachtig zeilmeer. Iedereen geniet op zijn eigen manier van het water en de omgeving. Dat is mooi, maar blijkt helaas niet altijd vanzelfsprekend. Al meerdere jaren krijgen de gemeente en de politie klachten van overlast op en rond het Langebosschemeer. Het gaat daarbij om onder meer te hard varen met motorboten en waterscooters, geluidsoverlast en vervuiling en vernieling van de oevers.

 • Jouwbespaarcoach en de Klusbus in Sorghvliet op 13, 14 en 15 mei

  03 mei 2024

  Op maandag 13 mei, dinsdag 14 mei en woensdag 15 mei 2024 lopen coaches van Jouwbespaarcoach in de wijk Sorghvliet in Veendam. Tussen 14:00 en 17:00 uur zijn ze hier aanwezig om inwoners te informeren over energiezuiniger wonen en hoe te besparen op de energierekening. Daarnaast staat de ‘Klusbus’ paraat. Hier kunnen woningeigenaren terecht voor kleine energieklussen.

 • Dodenherdenking 4 mei 2024

  29 april 2024

  Het is dit jaar 79 jaar geleden dat er voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Ook in 2024 staat de gemeente Veendam uitgebreid stil bij alle oorlogsslachtoffers die er toen, maar ook de afgelopen jaren gevallen zijn. Het jaarthema van de 4 mei herdenking is ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

 • Gemeente Veendam ontvangt €2,6 miljoen voor het doortrekken van de Buitenwoellaan

  26 april 2024

  De gemeente Veendam heeft een subsidie van ruim €2,6 miljoen toegekend gekregen. Het Ministerie van BZK verstrekt deze bijdrage op grond van de Woningbouwimpuls (Wbi) en is bedoeld om woningbouw te versnellen. De gemeente heeft de subsidie aangevraagd voor het verbeteren van infrastructuur van de Buitenwoellaan.

 • Zes Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Veendam

  25 april 2024

  Op vrijdag 26 april 2024 zijn 6 inwoners van de gemeente Veendam gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding. Mevrouw Drenth-Boer, de heer Hidding, mevrouw Romp-Evenga, mevrouw Dijk-van der Lende, de heer Korthuis en zijn echtgenote mevrouw Korthuis-Bruins (geen directe familie van burgemeester Korthuis) zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze hebben een lange staat van dienst, als het gaat om vrijwilligerswerk en hun bijdrage aan de maatschappij. Burgemeester Sandra Korthuis reikte de onderscheidingen uit in de raadszaal in het gemeentehuis in Veendam in het bijzijn van familie en vrienden.

 • Onthulling informatiepanelen project Lost Wings in de gemeente Veendam

  22 april 2024

  In de Tweede Wereldoorlog zijn in en nabij de gemeente Veendam drie Britse vliegtuigen neergestort. De bemanning is daarbij omgekomen. Ter nagedachtenis zijn drie informatiepanelen geplaatst op de crashlocaties aan de Korte Akkers, de Industrieweg en Kibbelgaarn. Op deze panelen staat informatie (in het Nederlands, Engels en Duits) over de vliegtuigen en hun bemanning, en een QR-code naar een bijbehorende webpagina met meer informatie. Maandag 22 april 2024 zijn de informatiepanelen onthuld en is een herdenkingsceremonie gehouden bij de Engelse graven op de Algemene begraafplaats in Veendam.

 • Een jaar na Nij Begun: hoe staat het met de plannen voor Groningen en Noord-Drenthe?

  03 april 2024
 • European Hyperloop Center Veendam klaar voor de eerste tests

  27 maart 2024

  De bouw van het European Hyperloop Center (EHC) is klaar, en de testfaciliteit is gereed voor de eerste tests. Deze faciliteit bestaat uit een 420 meter lange hyperloop testbaan waarin alle essentiële hyperlooptechnologieën, inclusief een volledige baanwissel, kunnen worden getest.

 • Gezamenlijke controles bij massagesalons

  27 maart 2024

  Tijdens recente controles bij massagesalons in de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt en Veendam zijn twee vermoedelijk illegale medewerkers aangetroffen (zonder werkvergunning), die vooral met contant geld werden uitbetaald. Daarnaast was de administratie van de salons niet op orde. Deze controles zijn uitgevoerd door de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt en Veendam, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel van de Politie. Met behulp van het RIEC Noord-Nederland sloegen zij de handen ineen om eventuele misstanden bij de massagesalons aan te pakken en om uitbuiting tegen te gaan.

 • Winnaars kleurplaatwedstrijd en woordzoekerpuzzel

  21 maart 2024

  Onlangs hebben we het Veiligheidsmagazine uitgegeven. Een magazine boordevol informatie over onderwerpen die te maken hebben met veiligheid. Het magazine bevatte onder meer een kleurplaatwedstrijd en een woordzoekerpuzzel. We hebben heel veel inzendingen binnengekregen. Dank daarvoor!

 • Onderzoeksplan Waterstofnetwerk Groningen definitief vastgesteld

  18 maart 2024

  Hynetwork Services is van plan om een waterstofnetwerk in Groningen aan te leggen. Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie van Nederland. Daar is een landelijk waterstofnetwerk voor nodig. Het netwerk in Groningen is hier onderdeel van. Het onderzoeksplan, de NRD, voor Waterstofnetwerk Groningen is klaar en beschikbaar.

 • Nog kaarten beschikbaar voor het Nederlands elftal onder 19 jaar in Henk Nienhuis Stadion

  18 maart 2024

  Het Henk Nienhuis Stadion maakt zich klaar om het Nederlands elftal onder 19 jaar te verwelkomen op woensdag 20, zaterdag 23 en dinsdag 26 maart. Wil je er ook bij zijn? Er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar voor degenen die deze wedstrijden willen bijwonen.

 • Leden college helpen mee tijdens NLdoet!

  14 maart 2024

  Op vrijdag 15 maart 2022 helpen burgemeester Sandra Korthuis, wethouders Ans Grimbergen, Bert Wierenga en Henk Jan Schmaal mee bij VV Wildervank in het kader van NLdoet. Het college gaat meehelpen bij de klusdag van VV Wildervank.

 • Opvanglocatie voor vluchtelingen Oekraïne verlengd

  12 maart 2024

  Sinds april 2022 is voormalig Hotel De Veenkoloniën in Wildervank ingericht voor de opvang van ongeveer 94 personen uit Oekraïne. De huur wordt per 1 april 2024 met een jaar verlengd. Dat heeft het college van B en W besloten.

 • Gratis grof tuinafval brengen voor inwoners Veendam

  07 maart 2024

  Van maandag 18 maart tot en met zaterdag 23 maart 2024 kunnen inwoners van de gemeente Veendam gratis grof tuinafval brengen bij het afvalbrengstation in Wildervank (Meihuizenweg 25).

 • Subsidie voor verduurzaming en isoleren woningen

  07 maart 2024

  Woningeigenaren in Veendam kunnen een subsidie tot €1.825,- aanvragen voor het isoleren van de woning. De subsidie is bedoeld voor woningen met slechte isolatie, energielabel D, E, F of G. Ook mag de WOZ-waarde niet hoger zijn dan € 429.300,-.

 • Denk en praat mee over de sociale agenda van 'Nij Begun'!

  07 maart 2024

  Na de parlementaire enquête kondigde het kabinet met 'Nij Begun' een langjarige aanpak voor Groningen en Noord-Drenthe aan. Eén van de onderdelen hiervan is een sociale agenda. Dit plan moet antwoord geven op de vraag hoe we de sociale cohesie, gezondheid en kansen voor de volgende generatie in Groningen en Noord-Drenthe structureel kunnen verbeteren.

 • Rijk en regio presenteren plan voor isolatie woningen Groningen en Noord-Drenthe op weg naar aardgasvrij

  06 maart 2024

  Gemeenten uit Groningen en Noord-Drenthe, de provincie Groningen en de Rijksoverheid komen gezamenlijk met een isolatieaanpak voor woningeigenaren. Zo kunnen woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe profiteren van een lagere energierekening en wordt energiearmoede verder tegengegaan. Deze aanpak komt voort uit de ambitie van de regio om aardgasvrij te worden en uit de kabinetsreactie Nij Begun. De isolatieaanpak is hierin een grote en belangrijke eerste stap. Voor de isolatieaanpak is 1,65 miljard euro beschikbaar. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023.

 • BOA’ s en de politie werken samen aan de verkeersveiligheid

  29 februari 2024

  De BOA’s hebben sinds 1 januari 2024 uitbreiding van hun bevoegdheden. Het gaat hierbij om het controleren op lichte verkeersovertredingen zoals het fietsen zonder licht, het negeren van rood licht door fietsers en voetgangers en fietsen met de telefoon in de hand.

 • De Stichting Bogdike is Veendammer van het Jaar 2023

  28 februari 2024

  De Stichting Bogdike draagt vanaf nu de titel van “Veendammer van het Jaar 2023”. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Veendam is dit bekend gemaakt door Max Bentum (voorzitter van de jury), en burgemeester Sandra Korthuis.

 • Nieuwe inwoners maken kennis met Veendam

  28 februari 2024

  Op zaterdag 2 maart 2024 organiseert de gemeente Veendam een rondrit voor nieuwe inwoners. Uitgenodigd zijn inwoners die sinds 11 mei 2023 in de gemeente zijn komen wonen. De betreffende inwoners zijn persoonlijk uitgenodigd en worden zaterdagochtend vanaf 9:30 uur verwelkomd in de ontvangsthal van het gemeentehuis in Veendam. Na de rondrit door Veendam maken de nieuwe inwoners kennis met het gemeentebestuur en de raadsleden in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam . Wethouder Henk Jan Schmaal geeft aansluitend een presentatie over de gemeente Veendam en de raadzaal.

 • Gratis uitgifte oude tribunestoelen Henk Nienhuis Stadion

  28 februari 2024

  In verband met de wedstrijden van het Nederlands elftal onder 19 jaar die gepland staan op 20, 23 en 26 maart in Veendam, worden de tribunes in het Henk Nienhuis Stadion de komende weken in gereedheid gebracht. Een onderdeel hiervan is het vervangen van de tribunestoelen.

 • Aankondiging ruimen graven begraafplaatsen Dalweg 36 en Buitenwoelhof

  26 februari 2024

  De gemeente begint in april op de gemeentelijke begraafplaatsen Buitenwoelhof en Dalweg 36 met het weghalen van grafbedekking bij een aantal graven. De grafrechten van deze graven zijn verlopen en er is geen belangstelling meer voor verlenging. Het gaat om 10 graven op begraafplaats Dalweg 36 in Wildervank en 150 graven op begraafplaats Buitenwoelhof in Veendam. Een overzicht van de betreffende graven is te vinden op het informatiebord bij de ingang van de begraafplaats.

 • Hulp bij belastingaangifte in bibliotheek Veendam

  22 februari 2024

  Heb je hulp of advies nodig bij het invullen van je belastingaangifte en is betaalde hulp te duur voor je? Op zaterdag 9 maart 2024 en zaterdag 6 april 2024 kun je hulp krijgen bij het invullen van je belastingaangifte in de bibliotheek van Veendam.

 • Henk Nienhuis stadion wordt klaargemaakt voor Oranje Interlands

  21 februari 2024

  In verband met de wedstrijden van het Nederlands elftal onder 19 jaar die gepland staan op 20, 23 en 26 maart in Veendam, worden de tribunes in het Henk Nienhuis Stadion de komende weken in gereedheid gebracht. Een aantal verbeteringen wordt uitgevoerd om de organisatie van professionele sportwedstrijden ook voor de toekomst mogelijk te maken.

 • Expositie Fotoclub Noorderlicht in gemeentehuis Veendam

  20 februari 2024

  In het gemeentehuis van Veendam exposeert Fotoclub Noorderlicht met een selectie van spraakmakende foto’s. De leden van de fotoclub presenteren hun werk in de ontvangstruimte van het gemeentehuis.

 • 20 miljoen naar Groningen voor vernieuwing regiocentra

  09 februari 2024

  Het kabinet heeft besloten om € 20 miljoen beschikbaar te stellen voor de Regio Deal Regiocentra Groningen. Met dit plan wordt de komende tien tot 15 jaar volop ingezet op het verbeteren van 11 regiocentra in de provincie Groningen. Het gaat om investeringen in de brede welvaart: in economische vitaliteit, leefbaarheid en ruimtelijke en sociale kwaliteit.

 • Burgemeester Veendam sluit pand na ontdekken hennepkwekerij

  08 februari 2024

  De burgemeester van Veendam heeft een pand aan de Numero Dertien in de gemeente Veendam gesloten voor twaalf maanden. In het pand is door de politie een in werking zijnde hennepkwekerij met ruim 2100 planten ontdekt en ontruimd.

 • Tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers in gemeente Veendam

  07 februari 2024

  Het college van B en W van de gemeente Veendam heeft ingestemd met een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om tijdelijke noodopvang voor asielzoekers te realiseren in het gebouw van voormalige autodealer Wensink aan de Lloydsweg 39 in Veendam.
  De opvanglocatie in Veendam is voor de periode van een jaar en voor maximaal 100 personen. Het kan gaan om een mix van gezinnen met kinderen, echtparen of alleenstaanden.

 • Vernieuwing voor Groningse steden en dorpen

  06 februari 2024

  De provincie en de Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat. Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen voor de voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren. Doel is het versterken van welvaart en welzijn.

 • Veiligheidsmagazine Veendam Veilig Vooruit voor inwoners gemeente Veendam

  Inwoners van de gemeente Veendam krijgen deze week het Veiligheidsmagazine Veendam Veilig Vooruit in de brievenbus. Een magazine boordevol informatie, interviews en preventietips die te maken hebben met veiligheid. Wat kunt u bijvoorbeeld doen om een woninginbraak te voorkomen, uw huis brandveiliger te maken en voorbereid te zijn op een noodsituatie. Ook onderwerpen als ondermijning, buurtbemiddeling en online criminaliteit komen voorbij.

 • Kosten jaarwisseling Veendam hoger dan vorig jaar

  31 januari 2024

  De jaarwisseling in de gemeente Veendam is goed verlopen. Er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. De inzet van de hulpdiensten is beperkt gebleven. Toch zijn de kosten voor onder andere het herstel van schade ten opzichte van vorig jaar gestegen. De schade, inclusief personeelskosten, bedraagt € 10.625,00 (€ 7.750,00 vorige jaarwisseling).

 • Project FitGaaf! gaat van start op OBS de Braskörf

  30 januari 2024

  Op dinsdag 30 januari 2024 om 08.30 uur vindt de aftrap van het project “FitGaaf!” plaats, op OBS de Braskörf in Veendam. Met dit project gaan leerlingen uit groep 1 tot en met 8, samen met ouders of verzorgers, gedurende drie weken aan de slag met een gezonde levensstijl.